Viisi vinkkiä syksyn YO-kirjoituksiin osallistuvalle

Viisi vinkkiä syksyn YO-kirjoituksiin osallistuvalle

Viisi vinkkiä syksyn YO-kirjoituksiin osallistuvalle

Mahtavaa, vihdoinkin kesäloma lähestyy ja aamukampa on jo otettu esiin! Mieleen hiipii ajatus, että nyt on aika unohtaa lukiokirjat kaapin pohjalle ja onkia ne sieltä esiin vasta elokuussa. Jos osallistut syksyn YO-kirjoituksiin, kannattaa kuitenkin vielä malttaa hetki ja käyttää jo nyt aikaa kirjoituksiin valmistautumiseen ja suunnitteluun. Kiität itseäsi viimeistään syyskuussa!

Lue vinkit 

1 Aseta tavoite

Mikä on tavoitteesi? Jos aiot selata parin kurssin muistiinpanot ja kirjat läpi, riittää lyhyempi aika valmistautumiseen. Varaa enemmän aikaa, jos aiot omaksua vielä uusia asiasisältöjä tai kerrattavaa on usean lukion kurssin verran.

2 Aikatauluta

Arvioi karkeasti, paljonko aikaa tarvitset kunkin kurssin tai asiasisällön opiskeluun ja suunnittele lukuaikataulu sen perusteella. Seuraa opiskelun edetessä, onko aikataulusi realistinen. Huomioi, että syksyn kirjoitusten alla ei ole lukulomaa, jos suoritat normaalisti kursseja ensimmäisessä jaksossa. Kesän aikana opiskelu auttaa myös välttämään viime hetken paniikin, jos sairastut ennen kirjoituksia tai tapahtuu jotain muuta odottamatonta.

3 Etsi itsellesi sopiva tapa opiskella

Opitko paremmin itsenäisesti lukien, kirjoittaen, miellekarttoja tehden vai ehkä kuunnellen tai katsellen? Mieti omaan oppimistyyliisi ja kesän muuhun aikatauluun sopiva tapa opiskella. Jos olet kokopäiväisesti kesätöissä, ei ehkä ole realistinen suunnitelma lukea joka päivä paria tuntia ennen tai jälkeen työpäivän. Sen sijaan podcastin kuuntelu tai dokumentin katselu työmatkalla saattaa olla loistotapa hyödyntää junassa istuminen. Esimerkiksi Ylen sivuilta löydät Abitreenit-ohjelman lisäksi paljon muitakin lukion oppimäärää sivuavia asiaohjelmia. Podcasteilla ja dokumenteilla saat myös mukavasti vaihtelua lukemiseen ja itsenäiseen opiskeluun. Jaa parhaat vinkit myös kavereillesi ja mieti, voisitteko opiskella yhdessä.

Nyt ehdit vielä hyödyntää kesälukion, etälukion tai avoimen yliopiston kurssit, jos opiskelet mieluiten opettajan johdolla. Osallistumalla kurssille saat valmiiksi tehdyn aikataulun toteutettavaksi.

4 Muista lepo ja tauot

Kun olet suunnitellut aikataulun ja pystyt siinä, voit nauttia kesän muusta ohjelmasta hyvällä omatunnolla. Etenkin, jos olet kesätöissä, on tärkeää muistaa jättää vapaata aikaa myös ihan vaan lomailulle.

5 Motivoidu

Mikä olikaan tavoitteesi ja miksi haluat saavuttaa sen? Tavoitteletko tiettyä arvosanaa, lukion läpipääsyä tai siintääkö lukion jälkeinen opiskelupaikka jo mielessä? Jaa päätavoitteesi osiin: mitä haluan oppia tai ymmärtää tästä kurssista tai opiskeltavasta asiasta? Tavoitteiden asettaminen voi auttaa hahmottamaan opiskelua kokonaisuutena ja auttaa aloittamisessa, jos opiskelu tuntuu tahmealta.

Muista kiittää ja palkita itseäsi hyvin tehdystä työstä pitkin matkaa! Tsemppiä kirjoituksiin!

Kirjoittaja on Poijun psykologi Maija Tilli.
Maijalla on hyvää kokemusta nuorten kanssa toimimisesta opintopsykologina.

Tarvitsevatko lukiosi opiskelijat sparrausta? Poijusta saat laadukkaasti toteutettuna niin abeille suunnatun motivaatiotyöpajan kuin luennon itsensä johtamisesta.